Výdaje na obranu

Publikoval(a) vrtwtf dne

Výdaje na obranu v mnoha evropských zemích jsou nedostatečné. Existují mnohem důležitější priority než projekt VRT.


NATO naléhá na členské státy, aby zvýšily své výdaje na obranu, neboť pouze sedm z 30 zemí splnilo současný cíl vynaložit 2% HDP na obranu v roce 2022[1]https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/03/21/nato-members-urged-bolster-defence-spending-dangerous-world/. Zeměmi, které dosáhly tohoto cíle, byly Řecko, USA, Litva, Polsko, Velká Británie, Estonsko a Lotyšsko, zatímco Francie, Chorvatsko, Belgie, Španělsko a Lucembursko zaostaly. Očekává se, že vůdci NATO se dohodnou na novém cíli na summitu v Litvě v červenci a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg věří, že 2% HDP by mělo být považováno za minimum.

“Jsme si vědomi, že pokud se nestaráme o svou bezpečnost, nikdo jiný tuto povinnost za nás nesplní,”

Místopředseda polské vlády a ministr národní obrany Mariusz Błaszczak.

Polská vláda plánuje zvýšit obranné výdaje o rekordních 97,45 miliardy PLN (20,66 miliardy USD), čímž přesáhnou hranici 3% HDP, aby posílila vojenské schopnosti a zakoupila moderní vybavení, jako jsou tanky, houfnice a bojové letouny[2]https://www.janes.com/defence-news/news-detail/poland-unveils-record-2023-defence-budget. Obranný rozpočet je o 69% vyšší v nominálních hodnotách než v předchozím roce a více než trojnásobek oproti roku 2014. Kromě kapitálových výdajů bude k dispozici PLN 30-40 miliard pro nákup zahraničního vojenského vybavení. Zákon o obraně vlasti v březnu určil, že obranné výdaje by se měly v roce 2023 zvýšit na 3% a v dalších letech na této úrovni zůstat. Polsko také slíbilo “trvalou podporu Ukrajině” poskytováním vojenského vybavení. “Jsme si vědomi, že pokud se nestaráme o svou bezpečnost, nikdo jiný tuto povinnost za nás nesplní,” řekl polský ministr obrany.

Česká vláda schválila návrh zákona, který má do roku 2024 zvýšit výdaje na obranu na požadovanou úroveň NATO, tedy 2 % hrubého domácího produktu, zatímco ruská válka na Ukrajině pokračuje[3]https://abcnews.go.com/International/wireStory/czech-government-oks-bill-2-gdp-spending-military-96179042. Ačkoli Češi letos vynaloží na obranu pouze 1,52% HDP, cíl 2% by měl být dosažen v roce 2024, jakmile bude zákon schválen v parlamentu, kde má vládnoucí koalice v obou komorách většinu. Ruská invaze na Ukrajinu urychlila modernizaci české armády s plánovaným nákupem nových zbraní v hodnotě několika miliard eur[4]https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS?locations=CZ.

Vzhledem k tomu, že česká vláda musela nedávno vynaložit peníze na důchody starších lidí, neměly by být nadále tolerovány projekty, které nemají prokazatelnou ekonomickou výhodnost (jako je VRT). Jen díky veřejné neznalosti nedostatečné proveditelnosti projektu VRT stále existuje; máme v úmyslu to změnit prostřednictvím brutální analýzy a zveřejňování založeného na faktech.

Zdroj: https://vrt.wtf/2023/03/22/vydaje-na-obranu/

Kategorie: Ekonomika