Na tomto místě budou vkládány aktuální informace k plánované výstavbě vysokorychlostní trati (VRT) přes naše obce

Publikoval(a) stopvrt dne

Studijní cesta starostů z okolí Jihlavy, Humpolce a Benešova na VRT do SRN 27.8.2014 

Datum konání: 9.6.2016

Na tomto místě budou vkládány aktuální informace k plánované výstavbě vysokorychlostní trati (VRT) přes naše obce.

Studijní cesta starostů z okolí Jihlavy, Humpolce a Benešova na VRT do SRN 27.8.2014 

Studijní cesta starostů z Jihlavska, okolí Humpolce a okolí Benešova do SRN na provoz rychlovlaků VRT se uskutečnila ve středu 27.8.2014. Svezení vlakem velmi příjemné, vzdálenost 91 km mezi Norimberkem (cca. 800 tis. obyvatelem i s okolní aglomerací) a Ingolstadtem (cca. 200 tis. obyvatel i s okolní aglomerací) jsme absolvovali v čase 31 minut, nejvyšší dosažená rychlost byla 270 km/hod, cena jízdenky 21€ na celý den po celém Horním Bavorsku. Vesnice v okolí dráhy byly v nejmenší vzdálenosti dle našeho odhadu 200 m, odhlučnění bylo provedeno protihlukovými stěnami o výšce cca. 2 metry. Jak jsme se dozvěděli od paní starostky městečka Kinding, byl pro obec výrazným přínosem vznik zastávky cca. 1 km. od obce, protože v Ingolstadtu se nachází automobilka Audi, kde velká část občanů pracuje. Díky tomuto faktu patří tento region mezi nejbohatší v celé Evropě, v podstatě s nejnižší nezaměstnaností.Dokonce přestává stačit i malé parkoviště, kde občané ráno, než nastoupí do vlaku zaparkují automobily. Na místě jsme se přesvědčili, že vlaky (soupravy) samotné jsou méně hlučné, než v současné době u nás provozované vlaky. Velkým problémem však je provoz rychlodráhy, zejména vjezd do tunelu, kdy se při každém vjezdu ozve rána podobná tlumenému výstřelu z děla, jak vlak tlačí ohromnou masu vzduchu a průjezd tunelem (byl dlouhý 7 km) na mne působil spíše negativně, protože se okolní vzduch a země třese, jakoby se blížilo zemětřesení, nebo spíše ohromné stádo koní. Tento můj dojem byl v bezprostřední blízkosti tunelu (asi 100 metrů od něho), jak daleko se tyto vibrace šíří však neumím popsat..Německo samotné se potýká s problémem, jak dostat do vlaků velký počet cestujících. Rychlovlaky jsou neustále přeplněné a DB (Deutsche Bahn) musely z tohoto důvodu objednat poschoďové soupravy, které by měly být dodané v roce 2015 z ČR. Jak nám na dotaz sdělila paní starostka Kindingu, tak nemá v povědomí, že by při stavbě dráhy byly zbourány nějaké domy, nebo vesnice, naopak se jim dráha vyhýbala. Několik záležitostí ohledně výstavby protihlukových stěn, resp. nechtění tyto postavit řešil i německý soud, kdy v jednom případě obec Kinding uspěla a DB musely stěnu postavit, ve druhém byla žaloba zamítnuta jako neopodstatněná – sídla (domy) již byly více vzdáleny a výstavba by neměla na snížení hluku žádný vliv. 

The post Na tomto místě budou vkládány aktuální informace k plánované výstavbě vysokorychlostní trati (VRT) přes naše obce appeared first on STOP VysokoRychlostní Trati.

Zdroj: https://www.vrtaci.cz/2021/03/04/na-tomto-miste-budou-vkladany-aktualni-informace-k-planovane-vystavbe-vysokorychlostni-trati-vrt-pres-nase-obce/