Korupční skandál ve Spravě Železnici se týkal vysokýce postravených úředníků

Publikoval(a) vrtwtf dne

[English]

V prosinci 2020 ukončil Městský soud v Praze rozsáhlou korupční kauzu týkající se Českých drah a VRT. Šest lidí dostalo podmíněné tresty, zatímco samotný Sudop Praha byl zproštěn viny. Státní zástupce se proti mírnosti trestů odvolal.

Případ se týkal trestných činů v souvislosti se dvěma zakázkami Správy železniční dopravní cesty z roku 2015: Technicko-provozní studie – Technické řešení VRT a projektové zakázky na revitalizaci trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov.

Vzhledem k závažnosti věci hrozilo obžalovaným až deset let vězení.

V roce 2016 proběhla rozsáhlá policejní razie ve Správě železnic a v některých společnostech zapojených do těchto zakázek.

Všichni odsouzení dostali podmíněné tresty: pět z nich za porušení pravidel hospodářské soutěže.

Tehdejší hlavní stavební inženýr společnosti Sprava Železnic a předseda hodnotící komise Pavel Suk dostal podmíněný dvouletý trest odnětí svobody za “trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky“.

Obchodní ředitel a místopředseda představenstva společnosti SUDOP Praha v roce 2015 Petr Lapáček dostal trest odnětí svobody v délce 18 měsíců s podmíněným odkladem na 3 roky a zákaz výkonu funkce ředitele společnosti na 3 roky.

Zaměstnankyně SUDOP Praha Helena Mazancová, která byla Lapáčkovou podřízenou, dostala šestiměsíční podmíněný trest.

Bývalý generální ředitel Výzkumného ústavu železničního (VÚŽ) Antonín Blažek dostal trest 9 měsíců, stejně jako jeho bývalý kolega, člen představenstva Petr Kaván.

Devítiměsíční trest dostal také Lukáš Hruboň z projekční firmy Valbek.

Tresty jsou nakonec výrazně mírnější, než navrhoval státní zástupce, který se okamžitě odvolal. Společnost SUDOP Praha byla zproštěna obžaloby, ačkoli byla rovněž trestně stíhána.

Státní zástupce požadoval trest za několik trestných činů, včetně poškození finančních zájmů EU a/nebo přijetí úplatku. Vzhledem k závažnosti věci hrozilo obžalovaným až deset let vězení.

SUDOP Praha zpracoval studii proveditelnosti trasy VRT Praha-Brno-Břeclav, kterou právě podepsalo ministerstvo dopravy.

Zdroj: https://vrt.wtf/2022/03/11/korupcni-skandal-ve-sprave-zeleznici-se-tykal-vysokyce-postravenych-uredniku/